Avskaffa tågvärdarna

ÖresundstågFoto: Håkan Dahlström
Öresundståg

Förstår inte varför man inte bara avskaffar och säger upp all tågvärdar som i många andra europeiska länder och istället använder sporadisk stickkontroller. Man sparar säkert mer pengar på att inte ha anställda än man förlorar på de som inte köper biljett.

Helsingborgs Dagblad: Seko hotar stoppa Öresundståg

Helsingborgs Dagblad: Fler tågvärdar redan i dag

6 svar på ”Avskaffa tågvärdarna”

 1. Det var som du skrev tidigare, på Pågatågen. Ett argument när tågvärdar/trainmanagers infördes var att de skulle vara ansvariga för säkerheten ombord. Tex avvisa stökiga personer, ta hand om passagerare vid olyckor, kunna svara på resenärernas frågor etc.

  Hur bra det fungerar i sin tur, det vet jag inte 😛

 2. Tror du att d enda vi tågvärdar gör är att se till så folk har biljett? Det är inte vår absolut huvudsakliga uppgift… Som Anders sa så är vår prio ett är säkerheten ombord, att hjälpa er rätt, svara på frågor, ta hand om funktionshindrade som oxå behöver åka tåg, en rullstolsbunden kan lixom inte hoppa in i tåget med sin rullstol. Det händer ofta saker på tågen som inte har ens i närheten med biljetter att göra. Vem skulle gjort allt detta om det inte funnits personal ombord? Lokföraren? Han måste ju faktikst köra tåget… Take a walk in my shoes för en dag och återkom sedan med din åsikt. 🙂 Nu blev jag lite ledsen faktiskt…

  1. Nej, jag VET att det faktiskt inte är det enda ni gör. Men jag tror att det kan lösas på andra och billigare sätt.
   Om du läst ovan så nämnde jag att att det fungerar i andra delar av Europa, och lite snabbt kan jag ju nämna saker som bemannade stationer (en gång i tiden hade vi t ex stinsar i Sverige som hjälpte till).
   Sen anser jag även att svenska folket skulle ställa upp och hjälpa till mer som privatpersoner, men tyvärr är vi så vana vid att någon annan löser det åt oss medan vi står sidan om och ser på (t ex fler borde lära sig att ta initiativ att hjälpa till vid slagsmål, säga till när någon vandaliserar, hjälpa till att bära ombord rullstolar/barnvagnar etc).
   Jag ifrågasätter inte ditt jobb och vad du uträttar, men jag ifrågasätter det egentliga behovet av det.
   Take a walk in your shoes i Europa och övriga världen och återkom sedan med din åsikt. Du ska få se att saker faktiskt fungerar 😉
   Min fråga till dig: Varför fungerar det i andra länder än i Sverige, utan tågvärdar?

   1. svensken är extremt bortskämd! ”Det är ingen som har berättat det för mig” är en klassiker. Men då kan vi ju bla avskaffa ordningsvakter på krogarna, väktare på knutpunkten, i köpcentrum och förlita oss på allmänheten. Folk hjälper inte till, dom vågar inte. Vad som händer i vissa länder i europa kan jag inte svara för , för har inte åkt tåg där vad jag kan minnas men jag vet ju att många av europas länder har tågvärdar. Har åkt mycket tåg i övriga världen och på alla tåg jag åkt har de funnits tågvärdar, och för mig som turist känns de väldigt betryggande ifall de skulle vara ngt. Och sen är det en service, kan du tänka dig vilken kaos de hade blivit på tågen utan tågvärd? Nej antagligen inte, men jag som jobbar med det ser de klart och tydligt. Jag tror de förhindrar så otroligt mkt av att vi bara finns där. Nyfiken på vilka länder du pratar om när du säger övriga europa? Och hur mkt tåg du åkt i de länderna du menar?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

åtta + 11 =