Platsbunden ensamhet

Idag undrade min mamma varför man ibland känner sig ensam.

Jag undrade vad hon menade med ensam och när hon kände sig ensam?

– När jag sitter på ett kafé och dricker kaffe ensam, sa hon. Jag känner mig ensam fastän jag inte är det. Mina vänner finns kvar, mina arbetskamrater finns kvar, min familj är kvar och det finns massor med människor runt omkring mig. Jag är egentligen inte ensammare än när jag för tio minuter sedan stod i en butik och tittade på kläder, och då kände jag mig inte ensam.

– För det första så är det för att du är ensam som du känner dig ensam, du är fysiskt ensam på platsen. Men, det beror även på var du befinner dig. Ett kafé är en plats som allmänt sett är en plats för social interaktion. Det är en plats dit du normalt går med en eller flera vänner eller bekanta. Rummet, platsen, i sig skapar en förväntan om att du ska vara social, att du ska befinna dig i en social situation.

Foto: Bao Tri | P h o t o g r a p h y
Foto: Bao Tri | P h o t o g r a p h y

När du inte har möjligheten att vara social på en sociala plats medför det att du känner dig ensam. Du passar inte in i rummets sociala konstruktion.
Tänk dig istället att du sitter i ett väntrum hos tandläkaren. Det är en plats där det inte förväntas att du ska vara social. Känner du dig ensam när du sitter där?

-Nej.

-Nej, precis. Det är för att du inte förväntas vara social eller ha en vän med dig till väntrummet.
Så om du tvunget vill ta en fika och dricka en kaffe ensam, utan att känna dig ensam bör du välja att sitta på en annan plats. En plats som inte har lika stora förväntningar på dig om att du ska vara social. Sätt dig istället på en parkbänk i solen och avnjut ditt kaffe. Då kommer du antagligen inte att känna dig lika ensam.
Samma plats kan dock även ha olika betydelse beroende på när du befinner dig där. Parkbänken i solen kan kännas som en helt okej plats att sitta ensam på och äta sin lunch eller dricka sitt kaffe under en trettiominuterspaus, men att gå dit och sitta ensam och dricka ditt kaffe under din semester kan framkalla känslan av ensamhet. Den faktiska och fysiska ensamheten (att du är där ensam) påverkas av platsen. Platsen påverkar kan alltå förstärka eller försvaga din psykiska känslan av ensamhet. Det är en social konstruktion i samhället (samhället förväntar sig att du ska vara social på platsen), och det är en social konstruktion i ditt sinne, du vet att samhället förväntar sig att du ska vara social på platsen.
Givetvis går det bra att ändra på hur man själv tänker och agerar på en sådan plats och därmed känna sig mer bekväm i att fika på kaféet ensam, men det är enklare att sätta sig på en annan plats

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

5 × fem =