Håll Helsingborg levande – En levande & trygg stad

Ångfärjan - Förslag
Lever detta upp?

En välfungerande stad kräver liv och rörelse dygnet runt och stadsplanerarna är de som måste tänka på hur man skapar ett naturligt flöde av människor när staden byggs ut eller förändras. Att skapa ”döda ”platser där ingen rörelse finns bjuder in till kriminalitet och skadegörelse då det inte finns någon naturlig bevakning (naturlig bevakning uppstår då det hela tiden rör sig människor i ett område).

I dagarna presenterade Helsingborgs stad ett nytt förlag att bygga om området Ångfärjan i centrala Helsingborg. På platsen finns för tillfället bland annat den populära nattklubben The Tivoli som huserar i gamla Ångfärjestationen.
Enligt ombyggnadsförslaget vill man bygga restaurang-, hotell- och kongressverksamhet.

Två citat ur bedömningen av förslaget:

”Kungsparken skapar förutsättningar för en grön oas med trädgårdsupplevelser i centralt läge. Hamntorget karaktäriseras av öppenhet och tillgänglighet för alla, en plats för möten och evenemang och med inbjudande kontakt med omgivande staden och vattnet.”(Helsingborg.se)

”Social hållbarhet uppnås genom en mångfald av platser, som kommer att kunna nyttjas av såväl helsingborgare som besökare.” (Helsingborg.se)

Utgår man från min erfarenhet av städer och observationer kring stadsplanering och stadsliv har jag ännu inte upplevt någon form av grön oas med trädgårdsupplevelser i centralt läge som haft ett livligt flöde av människor som kan mäta sig med vad The Tivoli erbjuder på såväl kvällen, natten och småtimmarna. En grön oas i centrum blir normalt en tom och otrygg plats om natten oavsett hur tillgängligt den är för alla.
Det liv som restaurang-, hotell- och kongressverksamheten kan erbjuda kommer att ha väldigt svårt att mäta sig med det uteliv The Tivoli skapar och upprätthåller.

Saltkristallerna – det vinnande ombyggnadsförslaget
Visst ser det vackert och spännande ut?

Jag tror att det blir svårt att skapa något lika levande som The Tivoli om man flyttar eller river Ångfärjestationen/The Tivoli, oavsett hur vackert och levande det ser ut på arkitekternas bilder.

Läs mer:
1. Ångfärjans framtid visas i ny utställning (på Helsingborgs stads webbplats)
2. Ångfärjestationen flyttas enligt vinnande förslag (HD.se)
3. The Tivoli flyttas och krymper (HD.se)
4. Bevara Färjestationen, bygg inget lyxhotell där! (Sören Sommelius på HD.se)
5. Den amerikanska storstadens liv och förfall (Sociologen Jane Jacobs undersöker och beskriver kraven för en fungerande stad)
6. Bevara vårt The Tivoli (grupp på Facebook)
7. Stadsplanering.se (min nya webbplats om stadsplanering).

3 svar på ”Håll Helsingborg levande – En levande & trygg stad”

 1. Jag skulle inte kunna påstå att Stadsparken i Helsingborg känns särskilt trygg på kväll och natt. Tror heller inte att luften på Hamntorget är så bra att ha en park låter lämpligt, stadstrafik och färjor har avgaser, vilket politikerna verkar glömma.

  Vi ungdomar behöver våra uteställen, och The Tivoli är klart det bästa. Det SKA stå kvar, annars kommer jag höja min röst så att glas spricker.

 2. Man får inte heller glömma att denna byggnad dvs ångfärgestationen är en väldigt udda byggnad jämte mot resterande byggnationer i Helsingborg.
  Kan även påpeka att den är Stationen är särskilt utpekad i riksintresseförklaringen för Helsingborgs stadskärna och klassas som ”Särskilt värdefull bebyggelse” i Helsingborgs stads bevarandeprogram.
  Att det dessutom är så pass öppet runt om Tivoli är bara en fördel och att det ligger där det gör är bara positivt då Tivoli många gånger har lyckats få hit stora artister och då är läget ypperligt.Även en av de få ungdomsställena som live band spelar på både kända och lokala.
  Så även om jag inte tillhör de ungdomar som florerar där på kvällarna så har jag mina barndomsminnen med det som tågstation och färjeläge.
  Att ta bort detta och ersätta detta med ännu en ful byggnad kommer inte bara förstöra stadsbilden men även bryta av de få byggnader vi har kvar och förfula stan ytterligare.Det räcker med Den anskrämliga byggnaden som knutpunkten nu är.

 3. Instämmer till fullo. Som turist skulle jag personligen uppskatta att se och besöka en byggnad som Ångfärjestationen långt mycket mer än ytterligare ett modernt intetsägande byggprojekt.
  Även om jag är en person som som gillar förändringar och förespråkar byggen som Turning Torso, Globen etc (saker som piffar upp – ögonbrynshöjare), så anser jag att i denna fråga så har Ångfärjestationen/The Tivoli ett högre värde för staden och turismen än de nya konferensanläggningsplanerna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

tre + 18 =