Tar inga råd från nån jävla syokonsult

Inspirerad av  Florence Valentins textrad ”Tar inga råd från nån jävla syokonsult” i låten Spring Ricco (se Youtube-klippet längre ner för låten), så började jag undra om någon någonsin fått något bra råd från en syokonsulent och det lett någon vart?

Mitt senaste besök hos en syokunsulent var i högstadiet inför gymnasievalet. När jag presenterade min idé om att jag ville bli ljudtekniker/studiotekniker, då jag i framtiden tänkt skapa den bästa svenska eurodancen som skådat dagens ljus, fick jag veta att det var ett yrke man borde satsa på om man hade erfarenhet av att spela instrument.

Något instrument kunde jag inte spela på den tiden, så enligt SYOn så borde jag satsa på något annat. Vad han inte upplyste mig om var att jag om 2 år skulle lära mig spela gitarr och om 5 år spela i ett band, vilket kunde ökat mina förhoppningar om att blir ljudtekniker/studiotekniker.

Hade jag verkligen velat bli ljudtekniker/studiotekniker, så hade jag antagligen ändå satsat på det, men tanken skrämmer mig att det säkerligen finns personer vars drömmar grusas på grund av syokonsulenter som bara ser till personens nuvarande kunskap istället för att ge hopp och styrka till personen att satsa på att ta in ny kunskap och kämpa för att ta sig dit man vill.

Finns det bra syokunsulenter och ska man ta råd från dem?

Ett svar på ”Tar inga råd från nån jävla syokonsult”

  1. Hej! Jag läser andra året av tre på studie- och yrkesvägledarprogrammet på Malmö Högskola. Måste börja med att beklaga din hemska upplevelse av mötet med din”syo”. Han verkar absolut inte ha det tankesätt som vi får lära oss i utbildningen. Tanken med vägledning är ju att möta personen där den befinner sig och stötta denne mot framtida mål genom att bygga på tidigare erfarenheter, intressen och drömmar. Att ge sin klient verktyg att själv ta sig fram är a och o!! Lycka till med allt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

1 × fem =